David Marquet: Arbejdsglæde på Atomubåden

Arbejdsglæde Live!
6.017 views

David Marquet overtog i 1999 kommandoen på atomubåden Santa Fe, den dårligst performende ubåd i den amerikanske flåde. Ubåden var aldrig klar til tiden, den fejlede både på sine missioner og i sine sikerhedscheck og der var ingen arbejdsglæde og stolthed blandt de 135 besætningsmedlemmer.

David gik som ny kaptajn i gang med at gøre ubåden til en succes for på den måde skabe arbejdsglæde hos besætningen, men han opdagede hurtigt (og nærmest ved et uheld), at han var nødt til at gøre det lige modsat: Han gjorde sine folk glade og succesen fulgte.

Han fik vendt stemningen og kulturen på båden 180 grader. Han uddelegerede ansvar til alle “mellemlederne”, han ændrede kulturen og kommunikationen og han afskaffede alt unødvendigt bureaukrati og besværlige systemer.

Det var et radikalt opgør med det eksisterende, stive hierarki i flåden og han mødte meget modstand undervejs – også fra sin egen besætning – men resultatet var tydeligt: Santa Fe blev den bedst performende ubåd i flåden og har siden Marquet forlod den fortsat med at klare sig fantastisk.

Davids historie blev først fortalt i Stephen Coveys bog “Den 8. vane” og 2012 udkom hans egen bog med titlen “Turn The Ship Around” (vi har læst den – den er kanon).

Comments